Uitfasering productie fluorescentielampen

12 May 2023

De update van de Europese Commissie (EC) van de Richtlijn 2011/65/EU betreffende beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur heeft tot doel kwik te verwijderen uit verlichtingstoepassingen, waaronder fluorescerende UV-buizen die worden gebruikt in traditionele vliegenvangers. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat kwik in de top 10 van chemische stoffen die van groot belang zijn voor de volksgezondheid. De blootstelling ervan kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken - waaronder irritatie van de ogen, de huid en de maag, hoesten, pijn op de borst of ademhalingsmoeilijkheden - en de wereldwijde productie leidt tot milieuverontreiniging en kan in de menselijke voedselketen terechtkomen.

De mate van blootstelling hangt af van de dosis, de duur en het werk dat wordt gedaan.

Wat betekent dit verbod voor jou?

Deze wijzigingen gaan van kracht in september 2023, wanneer het verbod op fluorescentielampen in de meeste verlichtingstoepassingen ingaat. Het verbod op fluorescerende UV-buizen, die veel worden gebruikt in vliegenvangers, wordt geleidelijk aan ingevoerd tot en met september 2027

Maar maakt u zich geen zorgen. Dankzij de nieuwe wetgeving kunt u profiteren van de voordelen van een energie-efficiënter alternatief. 

Wat is de oplossing?

LED vliegenvangers zijn de oplossing. Ze zijn kwikvrij om aan de wet te voldoen, hebben een lange levensduur en zijn veel milieuvriendelijker.

Wenst u nu al over te schakelen? Neem dan contact met ons op om ons aanbod LED vliegenvangers voor te stellen.

Fluorescentielampen

Meer info ontvangen over LED vliegenvangers?