Catchh of the month: bedwantsen

19 Jul 2022

Bedwantsen, een plaag in je slaapkamer

Bedwantsen zijn kleine roodbruine beestjes die zich verstoppen in de donkere hoekjes van je slaapkamer. Ze voeden zich tijdens je slaap met je bloed. Enkele tips om deze vervelende beestjes voor te zijn.

Het kleine roodbruine beestje lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar ze voeden zich het liefst met het bloed van mensen. Ze kunnen flinke jeuk veroorzaken, en na een paar dagen zelfs zwellingen. De beestjes houden zich schuil in de donkere hoekjes van de slaapkamer, achter plinten of in de matrashoes.

De bedwants is bezig aan een opmars. Oorzaak daarvan zijn het stijgend aantal internationale reizen en het feit dat bedwantsen resistent zijn geworden aan insecticiden. De Franse overheid heeft alarm geslagen nadat zich in Parijs een infestatie van het diertje voordoet (lees ook ...).

 

Waarneming

Een bedwants is klein. Het is niet altijd meteen duidelijk of je niet gewoon een vlo of huisstofmijt voor je hebt. Soms zie je ze bewegen als je de lakens van het bed trekt of de matras omdraait. Soms vind je uitwerpselen terug in de vorm van kleine rode vlekjes. 

 

Voorzorgsmaatregelen

Welke voorzorgsmaatregelen neem je in acht?

  • Zet in een hotel of Airbnb de koffer niet onder het bed, maar liever op een rekje of in het bad. Zo neem je geen medepassagiers mee naar huis.
  • Bij vermoeden van aanwezigheid: was je kledij op 60°C en stop ze in de droger. Stomen is ook een mogelijkheid. Een andere methode is de beestjes bevriezen. In dat geval leg je de kleren een week lang in de vriezer. Beide methoden doden zowel de bedwantsen als hun eitjes.
  • Als je tweedehandskleding of spullen in huis haalt, controleer die dan eerst op bedwants. Haal nooit een tweedehandsmatras in huis.

 

Bestrijding

Toch deze vervelende beestjes in je huis, B&B of hotel? Laat de bestrijding over aan een professionele vakman. 

Bedwants

Bedwantsenbestrijding nodig?