Ongediertepreventie een autocontrole-vereiste

"Je bent verplicht om de nodige maatregelen te nemen ter preventie en bestrijding van insecten en ongedierte in de keuken en andere lokalen. Insecten en ongedierte kunnen immers drager zijn van ziektekiemen en kruisbesmetting veroorzaken… Je bent verplicht om een ongediertebestrijdingsplan te hebben.”

Bron: autocontrolegids voor de voedselveiligheid in de opvang van baby’s en peuters.

"Wat als ik er zeker van ben dat ik geen ongedierte in mijn kinderdagverblijf heb? Mijn kinderdagverblijf is gelegen in een stedelijke omgeving en ik beschik niet over een tuin."

De autocontrolegids en wetgeving zijn hierin duidelijk: je bent verplicht om over een preventief ongediertebestrijdingsplan te beschikken. Het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid, controleert dit ook daadwerkelijk.

 

Wat is een preventief ongediertebestrijdingsplan?

Preventieve maatregelen

Het nemen van preventieve maatregelen is noodzakelijk, hierbij enkele voorbeelden:

  • Grondstoffen bij aankoop of ontvangst controleren op ongedierte
  • Gemorste etenswaren of resten van etenswaren onmiddellijk opruimen
  • Regelmatig afval verwijderen
  • Vuilnisemmers gesloten houden
  • Horren tegen vliegende insecten plaatsen wanneer ramen en deuren openstaan
  • De voorraadruimte uitrusten met lampen die insecten aantrekken en doden
  • Voedingsmiddelen afdekken en nooit op de grond bewaren
  • De lokalen grondig reinigen

 

 

Grondplan

Er moet ook een grondplan worden opgemaakt met de locaties van de verschillende bestrijdingsmiddelen. Een bestrijdingsmiddel kan bijvoorbeeld een lokaasdoos voor muizen zijn. Deze lokazen moeten regelmatig worden gecontroleerd en bij knaagsporen worden aangevuld. De aankoop, controle en aanvulling kan je laten uitvoeren door CATCHH. Wij bezorgen je eveneens de technische fiches en veiligheidsinformatiebladen van de ongediertebestrijdingsmiddelen die we gebruiken. Deze moet je bewaren in het kader van autocontrole en veiligheid.

 

Kan ik zelf een ongediertebestrijdingsplan opmaken?

Uiteraard kan je ook zelf een preventief ongediertebestrijdingsplan opmaken met begeleiding van CATCHH. Wij komen éénmalig op bezoek en bekijken samen waar je best ongediertemiddelen plaatst. We maken samen een grondplan op en geven je een basisopleiding. Zo kan je in de toekomst volledig zelf aan de slag. Je kan de gewenste producten bij ons verkrijgen en bij effectieve overlast staan wij steeds paraat om jou te helpen.

Een preventief ongediertebestrijdingsplan opmaken?